• Přední evropský výrobce kvalifikované chemie
  • Dlouhá a slavná tradice
    na trhu již od roku 1920
  • Rozvinutý export
    do celého světa
  • Kvalita garantována mezinárodními certifikáty
  • Zodpovědný přístup
    k životnímu prostředí
  • Prvořadým cílem
    je spokojený zákazník
  • Dlouhodobý strategický výzkum a vývoj
vyhledat lze název, CAS, EINECS

www.synthesia.eu / Média / Tiskové zprávy / Již sedm desetiletí je svět barevnější

Již sedm desetiletí je svět barevnější

Komunikováno dne: 15. července 2011 v Pardubicích

Kontaktní osoba: Mgr. Luboš Kopecký

E-mail:  lubos.kopecky@synthesia.cz

Letošní rok je významným rokem v historii SBU Pigmenty a barviva, jedné ze tří divizí společnosti Synthesia. Důvod je zřejmý - oslava 70 let od zahájení výroby v Rybitví. V červnu 1941 byl položen základní kámen výroby nitrobenzenu, anilinu, mísení v mísírně barviv a dalších výrobků. K datu 1.7. 1941 byl zahájen provoz všech laboratoří a k 31.12. 1941 už měl závod v Rybitví 598 zaměstnanců.

„Historie je to už poměrně dlouhá, vždyť úplný začátek sahá až do protektorátu Čechy a Morava.  Na popis by bylo potřeba mnoho slov. Ve stručnosti lze ale říci, že se nám stále daří budovat z divize Pigmentů a Barviv moderní a konkurenceshopný podnik,“ vysvětlil ředitel SBU PaB Richard Dacer a dodal: „Velký posun nastal uzavřením smlouvy mezi Spolkem v Ústí nad Labem a Explosií koncem roku 1938. Tato smlouva umožnila Spolku vybudování nového závodu na výrobu organických barviv, barvářských polotovarů  a farmaceutik. Přitom podmínky pro výstavbu a provoz nebyly vůbec jednoduché, vždyť šlo o válečné období.“

Další výstavby do roku 1950 umožnily rozšířit závod Rybitví na 11 výrobních objektů - 8 pro polotovary a barviva a 3 farmaceutické; k nim náležely i 2 budovy výzkumu a 1 budova pro poloprovozní výzkum. V následujících patnácti letech byly postupně uvedeny do provozu další výrobny kyselých anthrachinonových barviv a azobarviv. Tato výstavba byla završena realizací a zahájením výroby organických azokondenzačních pigmentů v roce 1990.

Od padesátých let byla do Pardubic z Ústí nad Labem postupně přesunuta podstatná část barvářské chemie a výzkumu, a díky tomu se rybitevští chemici stali hybnou silou barvářského výzkumu a výroby. V rybitevské části podniku byly vybudovány provozy na výrobu organických barviv a pigmentů dokonce ve větším rozsahu, než jaký byl v letech 1938-1939 předurčen tehdejším vedením Spolku.

Divize Pigmentů a Barviv společnosti Synthesia je již mnoho desítek let spolehlivým dodavatelem barvářských produktů s velmi dobrou a stabilní kvalitou. Dnes jsou již samozřejmostí dodávky organických pigmentů i do těch nejnáročnějších aplikací jakou jsou autolaky, práškové nátěrové hmoty a mnoho dalších. A právě stabilita v dodávkách kvalitních produktů a dlouhodobé partnerství jsou řešení, která jsou ze strany náročného světového trhu nejvíce očekávána a ceněna.

logo Synthesia, a.s. pro tiskové zprávy

Synthesia,    a.s. je předním evropským výrobcem kvalifikované chemie. Společnost  se   již 90 let na světovém trhu úspěšně prezentuje svým vývojem a  produkcí   výrobků té nejvyšší kvality. Synthesia, a.s. se podle svého  výrobního   programu člení na tři strategické divize (SBU): Pigmenty a  barviva,   Nitrocelulóza a Organická chemie.
Společnost je  dodavatelem   produktů do odvětví nátěrových hmot a tiskových barev,  barviv pro   textilní, papírenský a kožedělný průmysl. Dále vyrábí  nitrocelulózu   průmyslovou a vojenskou, oxycelulózu a řadu organických  chemikálií.   Produkce společnosti Synthesia, a.s. je určena především  pro export na   vyspělé evropské trhy a do zámoří, kam směřuje více než  tři čtvrtiny  své  výroby.

10.01.2024  |  Nitrocelulóza
ArabHealth 2024